Blog

Zasady aranżacji stołu

Przed nami święta, czas spotkań z najbliższymi. Moment w którym możemy zwolnić, pobyć dłużej z rodziną i przyjaciółmi. Wiele z nas podczas świąt, będzie gościć u siebie w domu wiele osób. Podpowiadamy jak przygotować się do tych ważnych dni. Ostatnio prezentowaliśmy dekoracje świąteczne, które wprowadzą do naszych mieszkań magiczny klimat. Dziś chcemy Wam zaprezentować zasady aranżacji stołu.

Podpowiemy jak przygotować stół do uroczystej kolacji”

Chcemy, aby ten czas na długo pozostał w pamięci naszych gości, zarówno pod względem estetycznym jak i praktycznym. Oto kilka cennych wskazówek. 

1.Prawidłowe rozłożenie zastawy:

  • Talerze układamy od największego do najmniejszego, przestrzegając kolejności serwowanych posiłków.
  • Najpierw duży płaski talerz, później mały płaski talerz, a na nim głęboki talerz do zupy.
  • Naczynia do napojów, kieliszki ustawiamy od najmniejszego, przy talerzyku, do największego po prawej stronie nad talerzem (mogą stać w linii prostej lub w trójkącie)

2.Prawidłowe rozłożenie sztućców:

  • Sztućce układamy zgodnie z kolejnością używania, począwszy od zewnętrznej strony.
  • Łyżka i noże powinny znaleźć się po prawej stronie talerza (nóż bliżej talerza, za nim łyżka), zaś widelce z lewej strony.
  • Noże ostrzem muszą być skierowane do talerza
  • Odległości między sztućcami i krawędzią stołu powinna być jednakowa.
  • Parę sztućców deserowych (widelczyk a nad nim łyżeczka) możemy umieścić bezpośrednio nad talerzem tak, by trzonek widelczyka znajdował się po lewej stronie, a trzonek łyżeczki po prawej lub w boku talerza, zgodnie z kolejnością serwowanych dań.

Pamiętaj, że to, jak ustawisz ostatecznie sztućce, będzie zależeć od przygotowanego menu. Zatem zrezygnuj z łyżki, jeśli nie planujesz podać zupy, z widelczyka deserowego, jeśli nie będzie deseru itp

Dodatki, które dopełniają całość

3. Dekoracje

O ostatecznym efekcie decydują dodatki. Oczywiście należy używać ich z głową, przesada może popsuć cały efekt. Stworzenie odpowiedniej atmosfery podczas posiłku jest niezwykle ważne. Pomogą Ci w tym opisane poniżej dekoracje :

  • Obrus – musi być czysty i wyprasowany, oraz równo ułożony tzn. równo zwisał ze wszystkich stron (najlepiej po 20 cm)
  • Podkładki/ bieżnik – Podkładki na stół to również bardzo dobry sposób na ciekawe nakrycie. Chronią stół, ale są także świetną dekoracją. Mogą nawiązywać do okoliczności lub być neutralne.
  • Serwetki – Możesz wybrać jedną z dwóch opcji – na środku talerza lub po lewej stronie, obok widelców. Ostatnio na jednej z relacji na naszym Instagramie, przedstawialiśmy propozycję składania serwetek (Zapraszamy do obserwowania Express Furniture Rental). Inną bardzo popularną opcją są obrączki na serwetki.
  • Świeczki – Najlepiej, aby były trochę wyżej umieszone i osłonione w specjalnych świecznikach, lampionach,
  • Kwiaty – umieszczamy w niskich wazonach, by nie zasłaniały nam osób siedzących na przeciwko
  • Figurki dekoracyjne – zależnie od okoliczności możemy postawić figurki nawiązujące np. do Wielkanocy, Bożego Narodzenia. Wybór w sklepach wnętrzarskich jest bardzo duży np. złote renifery, solniczka i pieprzniczka w kształcie owieczek itp.

Mamy nadzieję, że przedstawione przez nas wskazówki, pomogą Wam w przygotowaniu niezapomnianego przyjęcia 🙂

W Express Furniture Rental znajdziesz duży wybór mebli i dekoracji, dzięki którym przygotujesz wyjątkową kolację”

W naszym asortymencie posiadamy szeroki wybór dekoracji oraz mebli do jadalni. Zapraszamy do odwiedzenia na stronie zakładki „oferta”, tam znajdziesz katalogi naszych wszystkich mebli oraz dekoracji.   Wejdź tu -> Katalogi

Podobne posty